Sluit je aan

Wandelen, picknicken, ontspannen

Stel je gastvrij open. Informatiefolders in een kastje bij de ingang vertellen direct al wat over het tuinenpark en laten zien waar zich de bijzondere elementen bevinden. Bewegwijzering zorgt er voor dat men de weg niet kwijt raakt of een interessante route volgt. 

Banken en picknickset 
Gemak dient de mens. Houten banken langs de wandelpaden of op het gazon nodigen uit om even plaats te nemen en te rusten. Stel de bezoekers in de gelegenheid om te kiezen tussen een bank in en een bank uit de zon.

Banken kunnen uitgebouwd worden tot een picknickset. Hiermee komen niet alleen de toevallige wandelaars aan hun trekken, maar het zal er ook toe leiden dat mensen vooropgezet en doelbewust het tuinenpark uitkiezen om daar een uurtje of langer te picknicken.

Een picknickset bestaat uit een systeem van twee banken met daartussen een tafel. De picknickset moet op een stevige ondergrond staan en desnoods verankerd worden. Vergeet geen prullenbakken te plaatsen. Een andere optie is om in het kader van afvalpreventiebeleid juist geen prullenbakken te plaatsen, maar door middel van voorlichtingsborden mensen er toe aan te zetten afval mee naar huis te nemen.

Gazon
Onderdeel van een wandelroute is een gazon of ligweide. Ligt het gazon aan water, dan is het extra uitnodigend om 'langs de kant' even uit te rusten. Vooral in de zomermaanden, met warm droog weer, is het voor sommige mensen geen enkel probleem om even op het gras plaats te nemen en van de zon te genieten.

Barbecues
Een voorziening die –in de zomer- intensief gebruikt zal worden is een permanente barbecueset, vooral door omwonenden die niet een tuin bij huis hebben maar wel op deze bijna folkloristische wijze in de buitenlucht het eten willen bereiden.
Hou bij het kiezen van de plaats indien mogelijk rekening met de over­heersende westenwindrichting, zodat mensen of tuinen ten oosten van de barbecue er geen overlast van onder­vinden. Het best kan hij op een open plek staan, op een behoorlijk aantal meters verwijderd van bosjes en struiken. 

Een leuk idee is ook om een veldje in de buurt te hebben waar mensen kruiden kunnen plukken, zoals tijm, die ze op de hete kolen kunnen gooien. Dat ruikt heerlijk.

Fietsroute 
Een tuinenpark is eigenlijk te klein om een fietsroute over uit te zetten. Het is wel een idee om  het park op te laten nemen in fietsroutes, zoals die bijvoorbeeld door de ANWB zijn uitgezet. Ook kan zo gepland worden dat er doorgaande fietspaden over of net langs het tuinenpark gelegen zijn, bestemd voor mensen die op weg naar school, kantoor of het winkelcentrum een groene route willen fietsen. Fietspaden zijn gemaakt van bij voorkeur beton. Dit is relatief licht van kleur, zodat het in de avonduren en bij schemering beter zichtbaar is dan asfalt. Dit vergroot de veiligheid. Beton is bovendien minder onderhoudsgevoelig dan asfalt, dat kapot gemaakt kan worden door de wortels van oppervlakkig wortelende bomen. Zelfs riet en distels kunnen door asfalt groeien. Leg de paden iets hoger dan de omgeving, dan spoelen ze na een regenbui schoon.

Kunst en cultuur

Aangepast tuinieren

Voorbeelden wandelen, picknicken en ontspannen