Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Amfibieën

Bruine kikkerKikkers en padden hoef je niet in de tuin te brengen. Ze komen er vanzelf, wanneer u een vijver of paddenpoel in de tuin aanlegt. Kikkers en padden hebben water nodig om zich voort te planten.

Tijdens de paartijd in het voorjaar is het een drukte van belang in het water en zetten kikkers en padden er hun eitjes in het voorjaar af in de vorm van kikkerdril c.q. paddensnoeren. Hiervoor zijn ondiepe plaatsen nodig, waar de zon het water al vroeg in het jaar goed opwarmt. De dikkopjes kunt u tijdens hun ontwikkeling tot kikker en pad prima volgen.

Geen vissen

Zet geen vissen uit in de vijver, want dan blijven er weinig kikkervisjes over. Uiteindelijk kruipen de minuscuul kleine kikkers en padjes op het land om de wijde wereld in te gaan. Zorg dat de vijver in ieder geval aan één zijde grenst aan dichte begroeiing. De jonge diertjes maar ook oudere exemplaren houden zich hier graag schuil en scharrelen er hun kostje op: vliegen, muggen, slakjes, enz.

Veel kikkers zoeken in het najaar de modder onderin de vijver op om te overwinteren. Een diepe vijver (minimaal 100 cm.) is dan nodig om de dieren tijdens vorstperioden van voldoende zuurstof te voorzien. Verwijder aan het eind van de herfst afgevallen blad uit de vijver, aangezien de vertering hiervan ook veel zuurstof kost. Eventueel kunt voor de winter u een bos riet rechtop in de vijver plaatsen om uitwisseling van gassen te bevorderen.

Terwijl kikkers het grootste deel van het jaar in en rond het water of op vochtige plaatsen tussen beplanting leven, zoeken padden daarentegen meestal de wat drogere plekken op en graven schuilplaatsen in de grond of tussen stenen.

Salamanders

Ook salamanders zult u vroeg of laat in uw vijver aantreffen. Zij planten zich eveneens in het water voort, leven een groot deel van het jaar echter op het land, en zoeken voor de winter beschutte vochtige plekken onder takken, boomstronken en bladhopen op, waar zij zich ingraven in de modder.