Sluit je aan

Amfibieën en reptielen

Kikkers en padden hoef je niet elders te vangen en naar je tuin te brengen (dat is zelfs wettelijk verboden). Ze komen vanzelf wel, als je een vijver of paddenpoel in de tuin aanlegt.

Kikkers en padden hebben water nodig om zich voort te planten. Tijdens de paartijd in het voorjaar is het een drukte van belang in het water en zetten kikkers en padden er hun eitjes in het voorjaar af in de vorm van kikkerdril c.q. paddensnoeren. Hiervoor zijn ondiepe plaatsen nodig, waar de zon het water al vroeg in het jaar goed opwarmt. Je kunt daar prima de ontwikkeling van dikkopjes naar volwassen amfibie volgen. 

Geen vissen
Zet geen vissen uit in de vijver, want dan blijven er weinig kikkervisjes over. Uiteindelijk kruipen de minuscuul kleine kikkers en padjes op het land om de wijde wereld in te gaan. Zorg dat de vijver in ieder geval aan één zijde grenst aan dichte begroeiing. De jonge diertjes én oudere exemplaren houden zich hier graag schuil en scharrelen er hun kostje op: vliegen, muggen, slakjes, enz.

Veel kikkers zoeken in het najaar de modder onderin de vijver op om te overwinteren. Een diepe vijver (minimaal 100 cm) is dan nodig om de dieren tijdens vorstperioden van voldoende zuurstof te voorzien. Verwijder aan het eind van de herfst afgevallen blad uit de vijver, aangezien de vertering hiervan ook veel zuurstof kost. Eventueel kun je voor de winter een bos riet rechtop in de vijver plaatsen om uitwisseling van gassen te bevorderen.

Terwijl kikkers het grootste deel van het jaar in en rond het water of op vochtige plaatsen tussen beplanting leven, zoeken padden meestal de wat drogere plekken op en graven schuilplaatsen in de grond of tussen stenen.

Salamanders
Ook salamanders zul je vroeg of laat in de vijver aantreffen. Zij planten zich eveneens in het water voort. Een groot deel van het jaar leven zij echter op het land. Voor de winter zoeken ze beschutte vochtige plekken op onder takken, boomstronken en bladhopen en graven zich in de modder in.

Meer informatie kun je in onze infosheets lezen: