Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Beheer- en onderhoudsadvies

Tuinenparken kenmerken zich door hun veelzijdigheid. Het zijn oases van groen waarin in Nederland honderdduizenden gezinnen met hartstocht hun eigen moes- of siertuin onderhouden. Het zijn plekken waar het verenigingsleven bloeit. Met name in de stad verbeteren tuinenparken het leefklimaat en geven natuur dicht bij huis een kans. Maar niet vergeten mag worden dat tuinenparken vaak ook gewoon mooi zijn en het meer dan waard zijn om ontdekt en gezien te worden.

Een knap tuinenpark ontstaat niet vanzelf. Daar moet hard aan getrokken worden. Niet één keer, maar ieder jaar weer. Het AVVN is zijn verenigingen hierbij behulpzaam en biedt op aanvraag een interessante service in de vorm van beheer- en onderhoudsadviezen via de LCK, de Landelijke Complexen Keuring. De LCK is echter niet zozeer een keuring, maar veel meer een beoordeling en advisering. Het motto van de LCK is niet voor niets "een schepje er bovenop". De deelnemende vereniging wordt aangespoord om de kwaliteit en uitstraling van het tuinenpark te verbeteren.

 

Kruiwagens voor onderhoud

Hoe gaat het in zijn werk?

Een deskundige en ervaren jury brengt een bezoek aan een tuinenpark en inventariseert alle aanwezige voorzieningen. Maar ook beheersactiviteiten, zoals het maaien van bermen en slootkanten en het onderhouden van de paden worden meegenomen. Bovendien let de jury op aspecten, zoals toegankelijkheid en bereikbaarheid van het tuinenpark en de openheid van de tuinen. Zijn er bij de bepaalde onderdelen opmerkingen of adviezen nodig, dan wordt dat genoteerd. Indien wenselijk of nodig, gebeurt dat vrij gedetailleerd, tot beplantingsadviezen toe.

Er is extra aandacht voor natuur en milieu. In de LCK redeneren we dat netjes tuinieren en natuurlijk tuinieren heel goed hand in hand kunnen gaan. Een vlindertuin, glooiende oevers, takkenwallen, ecologisch bermbeheer en inheemse planten kunnen, mits goed uitgevoerd, een waardevolle bijdrage leveren aan het totale aanzien. Sterker nog, dergelijke initiatieven verdienen zelfs bonuspunten.

Ook de verenigingswinkel wordt in de advisering meegenomen. Bijvoorbeeld wat betreft het aanbod van producten en de voorlichting. Een ander belangrijk aspect van de LCK is dat er gelet wordt op en geadviseerd wordt over de mogelijkheden voor recreatief medegebruik. Zijn er voorzieningen aanwezig voor bezoekers? Worden bezoekers uitgenodigd op het tuinenpark te komen? Ofwel, hoe gastvrij is de vereniging.

De LCK kent de Olympische gedachte. Niet de beoordeling, maar het advies voor verbetering van de kwaliteit is het belangrijkst.