Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Bestrating en erfafscheiding

Probeer in uw tuin zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke materialen en kies, om het milieu te ontzien, liefst voor hergebruik.

Bestratingsmaterialen

In de handel zijn allerlei bestratingsmaterialen van beton en natuursteen te koop. Maar vaak is het veel leuker, milieuvriendelijker en oogt het natuurlijker om te bestraten met een variatie aan gebruikte tegels en klinkers of keitjes. Zelfs oude glazen flessen en potten kunnen plaatselijk ingegraven worden als bestratingsmateriaal.

Probeer de hoeveelheid steen in uw tuin te beperken en denk ook aan de mogelijkheid om terrassen of paden te maken van hout in de vorm van vlonders, boomschors, houtsnippers, of kies eens voor halfverharding als grind en steensplit. Hiermee kunnen bovendien makkelijker natuurlijker vormen gemaakt worden.

Ook paden van gras zijn soms mogelijk, mits ze niet te intensief belopen worden.

Erfafscheiding

Hoewel het best gezellig kan zijn om als u in de tuin bezig bent af en toe een praatje te maken met de buren, is een tuinafscheiding vaak toch wel wenselijk voor de privacy.

De mooiste en natuurlijkste oplossing is vaak een haag. U kunt kiezen voor een strakke haag van één of meer soorten heesters. Om een mooie dichte haag te vormen moet u hem regelmatig snoeien en mag hij niet al te snel groeien (niet meer dan 20 cm. per jaar).

Een mooie andere mogelijkheid is een losse haag van verschillende soorten bloeiende heesters, die vrij mogen uitgroeien en gedurende langere tijd kleur geven aan uw tuin. Het voordeel van zo’n haag is dat hij vrij snel op hoogte is, maar u moet er ook op rekenen dat hij meer ruimte inneemt.

Bouw liefst geen dichte schutting. Weliswaar is dit een snel gerealiseerde tuinafscheiding, maar niet erg diervriendelijk. Een groene afscheiding is veel aantrekkelijker, niet alleen voor uzelf, maar ook voor de dieren, die zo gemakkelijker toegang hebben tot uw tuin. Wilt u toch een houten afscheiding, zorg er dan voor dat hij half doorlatend is, niet alleen vanwege de dieren, maar ook om rare valwinden te voorkomen. Laat hem begroeien met mooie klimmers die er binnen betrekkelijk korte tijd een groene, levende wand van maken.

Gebruik geen geïmpregneerd hout, want dit bevat zware metalen die uiteindelijk door uitspoeling in uw tuin en het grondwater terecht komen. Kies liever voor inlands hardhout als eiken, Robinia, of kastanjehout, dat onbehandeld jarenlang goed blijft.

Wilt u toch graag tropisch hardhout gebruiken, let er dan bij aankoop op dat dit hout het FSC-keurmerk draagt. FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), een in 1993 opgerichte internationale organisatie, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijd standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld hun keurmerk. Koopt u hout met dit keurmerk, dan mag u aannemen dat dit hout uit goed beheerde bossen afkomstig is.

Een heel mooie natuurlijke afscheiding is een ‘tuun’ van gevlochten wilgentenen. Ook deze kunt u laten begroeien met allerlei klimplanten.

Een hek van (inheems) kastanjehout, bestaande uit gespleten stammetjes verbonden door ijzerdraad geeft - al dan niet begroeid - een heel landelijke uitstraling.

Een aardig alternatief is een hek van betongaas dat u dicht laat begroeien met klimop (wintergroen) aangevuld met allerlei klimplanten, die zorgen voor geur en kleur.