Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Combinatieteelt

Kijken we in de natuur, dan vinden we daar geen monoculturen. Allerlei planten staan er kriskras door elkaar en dat is totaal geen probleem, sterker nog, ze gedijen prima in elkaars gezelschap.

Ook in de tuin kan het nuttig zijn om geen grote groepen planten van één soort bij elkaar te zetten, maar ze waar dit kan te combineren met andere soorten. Niet alleen levert dat mooie kleurige tuinen op, de planten blijven er ook gezonder bij. Waarom dit zo is valt niet altijd te zeggen, maar een aantal redenen kunnen we hier wel noemen:

Grotere groepen van verschillende planten trekken veel insecten aan, ook insecten die een natuurlijke vijand vormen voor andere beestjes en daardoor zorgen voor het in de hand houden van plagen.

Daarbij scheiden bepaalde planten stoffen af die weer gunstig zijn voor andere planten: stoffen die het bodemleven beïnvloeden, (via de wortels) maar ook geurstoffen die plaagdieren weghouden bij andere planten.

Sommige vliegende insecten gaan niet op de geur af, maar herkennen de planten visueel. Door planten door elkaar neer te zetten vinden ze de planten van hun voorkeur minder goed en worden er dus ook minder eitjes afgezet.

In onze tuin kunnen we natuurlijk nooit de diversiteit van de natuur evenaren, maar zeker is het mogelijk gebruik te maken van de positieve werking van bepaalde plantencombinaties.

Enkele voorbeelden

Wortels en uien worden van oudsher in elkaars buurt geteeld. Door de geur van de wortels zou de uienvlieg wegblijven. Dit is echter nooit aangetoond. Wel is het zeker dat de geur van de uien maakt dat de wortelvlieg op afstand blijft. Om dit te effect te bereiken moeten overigens wel ongeveer 4 x zoveel uien als wortels geteeld worden! Bovendien duurt de werking tegen wortelvlieg maar zo lang als de uien in hun groeiperiode zijn.

Afrikaantjes zijn bevorderlijk voor een gezond bodemleven: door afscheiding van stoffen via de wortels weren ze aaltjes uit de moestuin. Ook van Helenium en Echinops (kogeldistel) is deze werking tegen aaltjes aangetoond.

Zegekruid (Nicandra physalodes), een wat minder bekende eenjarige plant, is ook zo’n nuttige plant die ingezet kan worden tegen witte vlieg. Zaai deze daarom bijvoorbeeld tussen de boerenkool.

Oost-Indische kers kan goed werken als vangplant voor verschillende insecten. Wortelvlieg, wittevlieg, klein koolwitje en bladluis zoeken deze plant op en blijven daardoor van de groente af.