Sluit je aan

Coronavirus en samen tuinieren

Suggesties, adviezen en tips voor spelregels

Utrecht, 2 februari 2021

Sinds afgelopen maart grijpt het coronavirus in Nederland om zich heen. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, moeten we ons allemaal aan specifieke voorschriften houden. Bijvoorbeeld: blijf thuis bij verkoudheidsklachten en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds maart hebben we allemaal, ook volkstuinders en volkstuinverenigingen, vanuit de overheid te maken gehad met anti-coronamaatregelen. Stapje voor stapje zijn die vanaf mei versoepeld en vanaf augustus weer aangescherpt.

Inmiddels zijn we al weer een tijdje in een lockdown die vandaag verlengd is tot vooralsnog 3 maart 2021. 

Veilig tuinieren in de anderhalvemetersamenleving: hoe organiseer je dat als tuinvereniging?
Samen tuinieren in coronatijd doe je door de maatregelen en adviezen van de rijksoverheid te volgen. Die vormen het uitgangspunt voor de regels van een tuinvereniging. Op de website van de rijksoverheid vind je de meest actuele maatregelen. Houd deze website goed in gaten omdat de overheidsmaatregelen regelmatig veranderen. De regels van een vereniging mogen nooit losser zijn dan die van de rijksoverheid. 

Suggesties, adviezen en tips voor spelregels
AVVN heeft suggesties, adviezen en maatregelen voor tuinverenigingen op een rij gezet in een overzicht. Dit overzicht updaten wij regelmatig (zie datum van dit bericht)  en kun je hier downloaden.

Twijfels over bepaalde maatregelen? Behoefte aan advies?
Neem gerust contact met ons op via info@avvn.nl

Vanwege de anti-coronamaatregelen was en is het lastig tot onmogelijk om een fysieke Algemene Ledenvergadering te houden. Terwijl de Wet en Statuten bepalen dat dit binnen zes maand na afloop van het boekjaar moet gebeuren. Wat nu?

Uitstel ALV kan mogelijk dankzij Tijdelijke Wet

Zolang de tijdelijke Wet Covid-19 Justitie en Veiligheid van kracht is, is het mogelijk om de termijn van zes maand te verlengen naar tien maand na afloop van het boekjaar.  Dit betekent dan wel dat deze Tijdelijke wet dan nog op zijn minst vanaf juli 2021 van kracht moet zijn. Eind januari 2021 is bekend geworden dat de TIjdelijke wet nog tot in ieder geval 1 april in werking is. Eventuele verlengingen daarna worden telkens met een termijn van 2 maanden gedaan.   

Dat de Tijdelijke wet nog tot 1 april vigeert, betekent trouwens dat tot die tijd de ALV rechtsgeldig digitaal gehouden kan worden, ook al staat dat niet in de statuten. 

Leden wel alvast informeren

Ondanks dat de ALV pas later plaatsvindt, is het wel belangrijk dat u leden informeert. Jaarstukken en andere relevante documenten kunt u alvast met hen delen. Bij AVVN doen we dat bijvoorbeeld via een aparte online pagina.

Interesse in een online ALV?

Dat kan dus tot in ieder geval 1 april 2021. Download hier ons advies en handvatten voor de digitale ALV. 

Bij AVVN staat altijd de veiligheid en gezondheid van iedereen voorop: onze leden, vrijwilligers, medewerkers en externe adviseurs. Hoe gaan we daar in deze coronatijd mee om? Heel verstandig natuurlijk. Download hier de voorzorgsmaatregelen voor afspraken met AVVN-ers.  

Lekker buiten zijn, met je handen in de aarde, je hoofd leegmaken: dat kun je perfect doen in de volkstuin. Sinds de corona-uitbraak zijn we veel thuis en hebben we (nog) meer behoefte aan 'buiten'. Wij zien die toenemende buitenbehoefte op verschillende manieren terug. Onder andere in de vele media-aandacht voor volkstuinieren.

Nieuwsgierig naar alle artikelen en uitzendingen? Je kunt ze op onze website lezen en terugkijken.