Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Diervriendelijk tuinieren

Het leuke van tuinieren is dat we bezig zijn met een levend geheel. Met de planten in de tuin, maar ook met alle beestjes die daarbij horen. En hoewel we met sommige blijer zijn dan met andere, alle hebben ze hun rol in het ecologisch systeem. Vaak zijn het ruimers in de tuin: wormen, pissebedden en slakken verwerken veel dood blad en plantendelen tot voedzame mest.

Luizen belagen vaak vooral die planten die het toch al niet zo goed doen. En rupsen kunnen wat schade doen aan onze planten, maar zonder rupsen geen vlinders! Deze, vaak schitterende insecten zorgen, net als hommels en bijen voor de bevruchting van onze gewassen, een belangrijke functie die niet gemist kan worden.

Al dat kleine grut dient ook weer als voedsel voor de grotere dieren. Vogels eten heel wat spinnen en insecten, en vooral in de broedtijd ook massa’s rupsen; egels doen zich te goed aan allerlei insecten en slakken; padden en kikkers verorberen massa’s muggen, spinnen en slakjes.

Zo is onze tuin een geheel van allerlei organismen dat samen zorgt voor een goed evenwicht in de tuin, waarin alles goed gedijt. Het is bovendien heel interessant om ons te verdiepen in deze dieren, en we kunnen er veel plezier aan beleven.