Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Insectvriendelijk groen

Bijen, hommels en vlinders bezoeken onze tuin op zoek naar nectar en zijn zeer nuttige dieren vanwege hun taak in de bevruchting van de planten.

Zorg daarom voor een keur aan nectarplanten. Veel kruiden zoals tijm, steentijm, majoraan, lavendel, zijn prima nectarplanten, maar ook allerlei sierplanten als Sedum (een vetplant), koninginnenkruid (Eupatorium) natuurlijk de bekende vlinderstruik, muurbloem, afrikaantjes, ijzerhard (Verbena bonariensis), damastbloem en herfstasters. Plant altijd liever enkelbloemige planten aan, de gevuldbloemige cultivars leveren vaak geen nectar en/of zijn moeilijk toegankelijk voor insecten.

Vlinders hebben naast nectarplanten ook waardplanten nodig; dat zijn de planten waarop de eitjes gelegd worden en de rupsen zich voeden. Dit zijn vooral inheemse planten, die wij doorgaans als onkruid beschouwen: Op brandnetel voeden zich de rupsen van landkaartje, atalanta, dagpauwoog en kleine vos. Look-zonder-look, pinksterbloem en judaspenning zijn waardplanten voor het oranjetipje en op distelsoorten, klis en kaasjeskruid komt de distelvlinder af. Ook veel grassen fungeren als waarplant. Indien u dus niet alle onkruid klakkeloos uittrekt, maar hier en daar op verloren hoekjes wat planten laat staan helpt u de vlinders.

Meer informatie over nectar en waardplanten vindt u bij de vlinderstichting: www.vlinderstichting.nl

Plant schermbloemen aan als engelwortel en berenklauw en laat af en toe eens een wortel of pastinaak in bloei komen. Het zijn prachtige planten waarop veel zweefvliegen af komen. Deze insecten - vaak sprekend op bijen of wespen lijkend - komen zich voeden met de nectar. Sommige soorten zweefvliegen voeden zich in het larvestadium vooral met luizen en helpen ons dus bij de plaagbestrijding.