Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Ontmoeten en recreëren

Een tuinenpark is een streling voor het oog, vooral als er afwisselend siertuinen, moestuinen en combituinen te bewonderen zijn. Gedurende het héle jaar is er op het tuinenpark veel moois te zien, want ieder seizoen heeft zijn charme: ontluikende bolgewassen in de lente, bloeiende bloemen, kruiden en rijke groentetuinen in de zomer, vogels die in de herfst op zoek zijn naar bessen in de heesters en in de winter berijpte of met sneeuw bedekte planten. Veel mensen vinden het heerlijk om een eindje te wandelen. Het is een gemiste kans als zij tijdens die wandeling plotseling voor een dichte deur komen. Er had een wereld voor ze open kunnen gaan. Toch garandeert een open hek niet dat er daadwerkelijk mensen komen. De atmosfeer moet gastvrijheid uitademen, zoals een bord bij de ingang waarop staat dat bezoekers uitdrukkelijk welkom worden geheten. Desnoods staan er spelregels bij: honden aan de lijn, niet in de tuinen komen en dat het park van zonsondergang tot zonsopgang niet toegankelijk is voor onbevoegden.

Informatiefolders in een kastje bij de ingang vertellen wat over het tuinenpark. Bewegwijzering zorgt er voor dat men de weg niet kwijt raakt of een interessante route volgt. 

Banken en picknickset 

Gemak dient de mens. Houten banken langs de wandelpaden of op het gazon nodigen uit om even plaats te nemen en te rusten. Stel de bezoekers in de gelegenheid om te kiezen tussen een bank in en een bank uit de zon.

Banken kunnen uitgebouwd worden tot een picknickset. Hiermee komen niet alleen de toevallige wandelaars aan hun trekken, maar zal er ook toe leiden dat mensen vooropgezet en doelbewust het tuinenpark uitkiezen om daar een uurtje of langer te picknicken.

Een picknickset bestaat uit een systeem van twee banken met daartussen een tafel. De picknickset moet op een stevige ondergrond staan en desnoods verankerd worden. Vergeet geen prullenbakken te plaatsen. Een andere optie is om in het kader van afvalpreventiebeleid juist geen prullenbakken te plaatsen, maar door middel van voorlichtingsborden mensen er toe aan te zetten afval mee naar huis te nemen.

Voorbeeld

Bankjes

Zoals zo vaak gebeurt werd een volkstuinenpark (dit keer in Utrecht) bedreigd door nieuwbouwplannen – de uitkomst van constructieve tegenstand was dat het tuinenpark behouden bleef als ontmoetingsplaats en groene long in de nieuwbouwwijk.

Gazon

Onderdeel van zo'n wandelroute is een gazon of ligweide. Ligt het gazon aan water, dan is het extra uitnodigend om 'langs de kant' even uit te rusten. Vooral in de zomermaanden, met warm droog weer, is het voor sommige mensen geen enkel probleem om even op het gras plaats te nemen en van de zon te genieten.

 

Barbecues

Een voorziening die –in de zomer- intensief gebruikt zal worden is een permanente barbecueset, vooral door omwonenden die niet een tuin bij huis hebben maar wel op deze bijna folkloristische wijze in de buitenlucht het eten willen bereiden.
Hou bij het kiezen van de plaats indien mogelijk rekening met de over­heersende westenwindrichting, zodat mensen of tuinen ten oosten van de barbecue er geen overlast van onder­vinden.Het best kan hij op een open plek staan, op een behoorlijk aantal meters verwijderd van bosjes en struiken. 

Een leuk idee is ook om een veldje in de buurt te hebben waar mensen kruiden kunnen plukken, zoals tijm, die ze op de hete kolen kunnen gooien. Dat ruikt heerlijk.

Voorbeeld

Berbecue

Barbecue op het tuinenpark Blokkenweg in Ede.

Fietsroute 

Een tuinenpark is eigenlijk te klein om een fietsroute over uit te zetten. Wat belangrijk is, is dat het park opgenomen wordt in fietsroutes, zoals die bijvoorbeeld door de ANWB zijn uitgezet. Ook kan zo gepland worden dat er ook doorgaande fietspaden over of net langs het tuinenpark gelegen zijn, bestemd voor mensen die op weg naar school, kantoor of het winkelcentrum een groene route willen fietsen. Fietspaden zijn gemaakt van bij voorkeur beton. Dit is relatief licht van kleur, zodat het in de avonduren en bij schemering beter zichtbaar is dan asfalt. Dit vergroot de veiligheid. Beton is bovendien minder onderhoudsgevoelig dan asfalt, dat kapot gemaakt kan worden door de wortels van oppervlakkig wortelende bomen. Zelfs riet en distels kunnen door asfalt groeien. Leg de paden iets hoger dan de omgeving, dan spoelen ze na een regenbui schoon.

Voorbeeld

Wandelpad

Op een volkstuinenpark in Leipzig (Duitsland), dat genoemd is naar Dr. Karl Foerster, is er een wandelroute aangelegd die ook door de volkstuinders wordt onderhouden en waar over het gehele jaar minstens een paar struiken in bloei staan.

Hieronder ziet u nog een aantal opmerkelijke initiatieven. Klik op de foto voor een toelichting.