Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Sport en spel

Spel

Speelweide

In de dynamiek tussen volwassen en kinderen moet er voldoende 'speelruimte' zijn. De ideale situatie is een grote ruimte waar van alles en nog wat te beleven is voor kinderen. Waar het spannend spelen is en waar ze de hele woensdagmiddag in door kunnen brengen. Waar een avonturen­bosje is met niveauverschillen, bijvoorbeeld een zandheuvel. In het bosje kunnen ze spelen en ravotten. Op de speelweide -met hier en daar zitjes voor de ouders- staan diverse speeltoestellen waarop de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Feit is echter dat tienduizenden kinderen per jaar zich onder doktersbehandeling moeten laten stellen, vanwege kwetsuren die ze op die speeltoestellen hebben opgelopen. Vaak betreft het een val op een harde ondergrond. Veiligheidsvoorzieningen zijn dan ook van het grootste belang.

Voorbeeld

Speelweide Ons Genot

De speelweide van tuinvereniging Ons Genot uit Utrecht.

Besluit "Veiligheid van attractie- en speeltoestellen”

Iedereen die vrij toegankelijke speeltoestellen beheert, moet een logboek bijhouden waarin onderhoud en reparaties aan de speeltoestellen genoteerd worden. Onder speeltoestel wordt verstaan een inrichting bestemd voor vermaak of ontspanning waarbij uitsluitend van zwaartekracht of fysieke kracht gebruik gemaakt wordt. Dit zijn bijvoorbeeld wippen, glij­banen, schommels en draaitoestellen.

De beheerder, dat kan in dit geval de tuinvereniging zijn, heeft de verplichting dat een speeltoestel zodanig is geïnstalleerd en wordt onderhouden dat er bij gebruik geen gevaar voor veiligheid of gezondheid bestaat. In het logboek dienen gegevens opgenomen te worden over eigen inspecties, onderhoud, en eventuele ongevallen.

Speeltoestellen die na 26 maart 1997 in gebruik genomen zijn, moeten tevens voorzien zijn van een typekeuringsrap­port van een bevoegde keuringsinstantie. Het zelf bouwen of installeren van een speelwerktuig is nog steeds mogelijk, maar dient ook een typekeuring te ondergaan.

Op een tuinenpark met voldoende ruimte kan ook een groengedeelte omgetoverd worden tot speelnatuur. Het is een mooi middel om zo kinderen spelenderwijs thuis te laten geraken in de natuur. Bestaande groenelementen kunnen gebruikt worden, andere toegevoegd of veranderd worden. Denk aan klimmen op boomstammen, kruipdoor-sluipdoor door bosjes, tunneltjes, kleine paadjes. Hutten bouwen of spelen met water en zand. Ook bij speelnatuur komen een hoop veiligheidsvragen om de hoek kijken (veiligheidscheck, periodieke controles, toezicht) maar als er in plaats van speeltoestellen gebruik wordt gemaakt van uitsluitend speelaanleidingen (natuurlijke objecten die kinderen uitnodigen tot spelen) is er geen sprake van certificatieplicht vanuit het veiligheidsbesluit. 

Sport

Basketbalveldje

Een officieel basketbal­ veld mag wel, maar hoeft niet, zolang er niet echt in wedstrijdverband gespeeld wordt. Meestal kan volstaan worden met één basket voor werpoefeningen. Benodigd zijn dan een staander, een bord en een ring met korfnet. Het multiplexbord dient bevestigd te zijn aan de verzinkt stalen staander.

Volleybal

Kan voor basketbal nog een 'half veld aangelegd worden, voor volleybal is een echt veld nodig van 9 bij 18 meter. Er moet in de buurt een plaats zijn om het net op te bergen. Daarom is het verstandig om het veld niet ver van het verenigingsgebouw te projecteren. De palen voor het net kunnen gefundeerd worden. Eventueel kan een palenset ook uitneembaar zijn. Het is niet ongebruikelijk dat in de zomer in sommige dorpen of wijken een 'straat­ volleybaltoernooi' plaats vindt. Een ideale kans om zoiets op het tuinenpark plaats te laten vinden.
Een variant op het gewone volleybalspel is 'beachvolleybal', dat door twee ploegen van ieder twee spelers op zand (vrij van schelpen en stenen) gespeeld wordt.

Tafeltennis

Een spelletje tafeltennis (of ping pong zo u wilt) in de open lucht spelen en na afloop de tafel gewoon buiten laten staan. Dat kan, als de tafel bijvoorbeeld op een sierbetonnen sokkel staat en het tafelblad van beton of gepolijste natuursteen is. Het netje is van geperforeerd staalplaat gemaakt dat wel bestand moet zijn tegen vandalisme en roestvorming. De afmetingen van een tafeltennistafel zijn 274 cm bij 152.5 cm. Er zijn ook tafels in de handel waarmee zes spelers tegelijk of in paren met een of meer balletjes kunnen spelen.

Vervolg sport

Trimparcours

Het huidig levens­patroon voor veel mensen kenmerkt zich door een gebrek aan beweging en beweging is wel van essentieel belang voor (het behoud van) de gezondheid. Bewegingsarmoede is een van de belangrijkste oorzaken voor de stijging van hart- en vaatziekten.

Een trimparcours biedt iedereen nieuwe mogelijkheden om op prettige wijze in conditie te komen of te blijven. Een afwisselend oefenprogramma brengt mensen in de gelegenheid een stukje gezondheid terug te winnen.

Een trimparcours bestaat uit een loopbaan, afgewisseld door verschillende stations waar men oefeningen kan verrichten, waar afwisselend verschillende spieren, hart- en bloedvaten en de longen worden aangesproken. Een trimparcours kan integraal in het tuinenpark worden uitgezet, mits er vanzelfsprekend voldoende ruimte is. Maar het kan ook dat enkele stations zich op het gebied van het tuinenpark bevinden.

Minigolf (midgetgolf)

Minigolf mag zich in ons land verheugen in een grote populariteit. Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 80% van de bevolking wel eens deze gezelligheidssport heeft gedaan. Minigolfen betekent lekker bewegen in de buitenlucht en sociale contacten leggen of onderhouden. Minigolf wordt meestal zuiver recreatief gespeeld, maar het wedstrijdelement Is wel degelijk aanwezig.

Binnen het minigolf zijn er drie baan­ systemen: Bogni, Eterniet en Moduulgolf.

De Nederlandse Minigolf Bond kan ondersteuning bieden als het gaat om de keuze van een baantype en onderhoudt contacten met leveranciers en producenten van diverse baansystemen.

Wandelclubs

In heel veel gemeenten worden avond­ vierdaagsen georganiseerd. Er zijn ook plaatselijke wandelverenigingen die tochten organiseren ter voorbereiding van grote evenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Is het geen leuke onderbreking als de wandelroute voor deze lange afstandlopers over het tuinenpark loopt?

Dammen en schaken

Dammen en schaken zijn denksporten, die niet per definitie binnenshuis gespeeld hoeven te worden. Maar hoe krijg je mensen nou zo ver dat ze schaakbord en stukken, tafel en stoelen meenemen naar het tuinenpark? Door ze alvast veel sjouwwerk uit handen te nemen en een schaak- en of damtafel met zitjes in het sport- en spelassortiment van het tuinen­park op te nemen. Behalve een zitsetje, waar het tafelblad ter grootte is van het speelbord, kan ook een grote ronde gepolijste betonnen tafel overdacht worden die op een voet staat. Naar keuze kan een blad voor schaken of dammen ingelegd
worden.

Voor wie het groot aan wil pakken is er ook gelegenheid tot de inrichting van een maxi-dam of schaakveld Dat kan heel makkelijk door middel van de aanleg van bijvoorbeeld rode en gele tegels volgens het schaak of dambordpatroon. Een schaakveld bestaat uit 8 bij 8 vlakken; een dambord officieel uit 10 bij 10 vlakken.

Jeu de boules

Kenners hebben het meestal over pétanque, onderdeel van het Jeu de Boules spel dat in Nederland verreweg het meest wordt gespeeld, soms als 'leuke' bezigheid, soms als topsport.
Pétanque wordt gespeeld met een aantal metalen ballen (boules) en een klein houten balletje (butje). Niet verplicht maar wel erg handig is een meetlat en een tellertje voor de punten. Vrijwel altijd wordt het in teamvorm gespeeld, maar men kan het ook met z'n tweeën doen. Het kan op verschillende soorten terrein worden gespeeld, maar de beste opper­vlakte wordt gevormd door los gestort en licht aangewalst fijn grind of een fijne steenslag.

Een goede drainage is wel gewenst. Het terrein hoeft niet perfect vlak te zijn: onregelmatigheden vormen een essentieel onderdeel van het spel. 

Bij voorkeur moet het wedstrijdterrein worden omringd door een pad van 1.80 meter breed, zodat het ook voor rolstoelers bereikbaar is.

Voorbeeld

Jeu de Boules bij Eigen Arbeid (Den Haag)

De jeu de boules baan op tuinenpark Eigen Arbeid in Den Haag.