Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Medegebruik tuinenpark

Veel tuinenparken lenen zich uitstekend voor (recreatief) medegebruik. Op veel tuinenparken zijn bezoekers van harte welkom. Voor jong en oud is het heerlijk om dichtbij van het groen, de natuur en de buitenlucht te kunnen genieten.  In Nederland en daarbuiten zijn al veel voorbeelden van medegebruik van tuinenparken. Onze website moet een inspiratiebron vormen voor tuinverenigingen en tuinders.

Extreem waardevol, grof onderschat en schokkend onbekend was de titel van een internationaal project dat innovatieve projecten op tuinenparken inventariseerde en dat door AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld werd geleid. Het resultaat van zijn inventarisatie is verwerkt in onze website.

Voor verenigingen

Een tuinenpark kan een volkstuinpark van moestuinen, combituinen en/of siertuinen zijn en hoeft niet bij voorbaat een grote oppervlakte te hebben. Bij de aanpassingen van een bestaand tuinenpark zullen de ontwikkelingen geleidelijk moeten geschieden. In sommige gevallen zal overleg met de gemeente noodzakelijk zijn. Ga er daarbij niet op voorhand vanuit dat de gemeente niet mee zal werken.
Het is voor bezoekers aantrekkelijk om door een park te lopen als er ook wat te zien is. Tunnels van hoge hagen en hoge schuttingen moeten daarbij vermeden worden. Zorg daarom dat individuele tuinen dergelijke afscheidingen aan de padzijde niet hebben. In het bijzonder nutstuinen worden aantrekkelijker als er meer faciliteiten voor bezoekers aanwezig zijn.

 

 Ontmoetingsplaatst

Foto: de mooie schuilplek met bankjes en picknick tafel en een tafeltennistafel op het Tuinenpark van Ons Genot in Utrecht.

Voor gemeenten

Bij de aanleg van een nieuw tuinenpark geldt de regel ''een nieuw begin biedt nieuwe kansen". Nieuwe tuinenparken moeten niet langer volgens het principe van gescheiden functies worden aangelegd. Houd bij de aanleg en inrichting rekening met flexibele ruimtes, die in latere instantie alsnog kunnen worden ingericht. Om een gezond ecologisch systeem te creëren dienen er waterpartijen - van behoorlijke omvang- ingevuld te worden

In beide gevallen geldt, dat met verschillende voorzieningen verschillende soorten mensen met verschillende achtergronden, belangen en/of culturen het park zullen gebruiken. Het samengaan van deze verschillende groeperingen vergt een zorgvuldige aanpak en planning om ernstige problemen te voorkomen. Een kant en klare handleiding is hiervoor niet te geven. Uitgangspunten verschillen per vereniging en per gemeente. Belangrijk is en blijft altijd een goede, regelmatige en open communicatie.

Steeds meer gemeenten vragen verenigingen hun verenigingsgebouw open te stellen voor andere groeperingen in de gemeente. Helaas kijkt de Belastingdienst iets anders aan tegen deze mogelijke gastvrijheid van verenigingen. Is er twijfel over of een verenigingsgebouw voor een bepaald doel of door een bepaalde groep mag worden gebruikt, vraag dan een deskundige op dit gebied om advies. Het AVVN heeft deze deskundigheid in huis.
Natuurlijk kan een vereniging de afweging maken om na overleg met de Belastingdienst omzetbelasting af te dragen over een meer commercieel gebruik van het gebouw. Let daarbij ook altijd op de voorwaarden die een gemeente stelt bij eventuele verhuur, bestemmingsplanvoorwaarden en vergunningen.

 Download hier de flyer "Volkstuinen de groene motor".