Sluit je aan

Moestuin

Vragen en antwoorden

De teelt van knoflook geschiedt aan de hand van de teentjes van een knoflookbol. Neem geen knoflook uit de groentewinkel, maar kies voor pootgoed van een kweker. Plant de teentjes met de punt naar boven, in de grond met een goede structuur. Je kunt in de lente planten (met de punt van het teentje net onder het grondoppervlak), of in het najaar. In het laatste geval plant je de teentjes een stuk dieper. In beide gevallen kun je in juli oogsten zodra het blad geel wordt en omvalt.

In Nederland hebben we het vaak over de regen en de zon (of het gebrek daaraan), maar de wind is voor een tuinier net zo goed een factor om rekening mee te houden.

In een moestuin geeft het niet als het een beetje doorwaait, dan wordt de kans op ziekten en plagen namelijk kleiner. Maar voor jezelf en sommige kwetsbare planten kan een beetje beschutting geen kwaad.

Lage planten, zoals kruiden, hebben al veel baat bij een laag heggetje van buxus of lavendel. 

Denk ook eens aan een tijdelijke windbreker die bestaat uit een haag van klimbonen: mooi, groen en nog lekker ook.

Heb je liever een wat meer permanente constructie, probeer het dan met windschermen van wilgenteen of hazelaar. Deze schermen kun je voor wat extra kleur laten begroeien met Oost-Indische kers.

Een gewone haag kan natuurlijk ook. Een wintergroene haag zorgt in de zomer en winter voor structuur in de tuin. Een bladverliezende haag brengt juist weer het verloop van de seizoenen in beeld en heeft daardoor een eigen charme. Bedenk wel dat een haag vrij veel ruimte vraagt en dat er dus minder plek overblijft voor je gewassen.

Een limoen of een kleine citroen, dat zijn inderdaad twee heel verschillende vruchten. Er zijn twee soorten limoenen. De ene heet Citrus aurantifolia, de andere Citrus limetta, ook wel aangeduid als zoete limoen. De limoen vormt een kleine boom van maximaal 3,5 meter hoog. De kleine groene vruchten lijken op citroenen, maar missen het puntje. Als je beide vruchten naast elkaar legt, zul je zien wat we bedoelen.

Limoenen vragen bij de opkweek nagenoeg tropische omstandigheden. Van de citrusvruchten behoren zij tot de minst winterharde soorten. Citrusvruchten die je in potten teelt moeten een goed doorlatende, rijke potgrond krijgen. Plant ze bij voorkeur niet in plastic potten. Als je alleen over een plastic kuip beschikt, dan raden we je aan daarin in ieder geval voldoende extra gaatjes te prikken. Citrusvruchten kunnen niet tegen een slechte drainage. Slechte drainage doodt de planten zelfs eerder dan bijvoorbeeld kou. ’s Winters dien je de planten binnen te houden. De minimumtemperatuur mag niet onder de 8 tot 10 graden Celsius komen. Citrusvruchten kunnen vooral veel last hebben van schildluizen. De bladeren en stengels krijgen kleine harde puntjes en de bladeren vergelen. Als je de limoen in een kas houdt, kun je tegen de luizen natuurlijke vijanden zoals lieveheerbeestjes of sluipwespen inzetten. Ook kun je ter bestrijding spuiten met natuurlijke zeep.

Groentjes: infosheets