Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Pieperstek - Winter

Winter

De winter is voor tuiniers een rustige tijd. Er is buiten niet zo heel veel te doen. Nog maar een paar groenten kunnen geoogst worden. Je gereedschap kun je opbergen tot het voorjaar zich weer aandient.
Ook zie je in de tuin steeds minder beestjes. Je moet er echt naar zoeken. Heel interessant is het om eens op te letten hoe die dieren de winter doorkomen. Ze hebben allemaal zo hun manier gevonden om deze tijd van kou en weinig voedsel te trotseren. ’s Winters kun je veel plezier hebben van de vogels in je tuin, als je wat extra rekening met ze houdt en ze een handje helpt.
En de winter is ook de tijd om nieuwe plannen te maken. Berg je voorraad zaad goed op, en bedenk al vast eens een plannetje voor hoe je tuin er volgend jaar uit moet gaan zien.

 

Gereedschap in winterslaap

Het wordt winter. Je tuintje is bijna leeg en wacht op volgend jaar. De komende winter wordt je gereedschap niet gebruikt. Een goede gelegenheid om het schoon te maken en op te bergen.
Borstel alle aarde van je gereedschap af, het metaal moet mooi schoon zijn. Controleer of de steel nog goed vast zit. Zoniet, draai schroeven vast of vraag hulp.
Daarna kun je, om roesten te voorkomen, je gereedschap dun inwrijven met olie. Lijnolie is heel geschikt maar zonnebloemolie gaat ook. Neem een lap, doe er een klein beetje olie op en wrijf het uit. Niet meer dan je op een babyvelletje zou smeren. Berg daarna het gereedschap netjes op in de schuur. Tot volgend jaar!

 

Bewaren van groente

Heerlijk, midden in de winter nog van je tuintje eten. Boerenkool en spruitjes smaken pas echt lekker als het gevroren heeft. Ze kunnen de hele winter op de tuin blijven staan. Winterwortels en bieten kun je als het gaat vriezen uit de grond halen. Bewaar ze in een emmer met vochtig zand, kopje onder. Ze blijven goed en je kunt er gemakkelijk uit halen wat je nodig hebt.
Pompoenen kun je alleen bewaren als ze helemaal gaaf zijn. Op kapotte plekjes gaan ze beschimmelen. Snijd die plekjes weg en maak van de rest een lekkere pan pompoensoep. De gave pompoenen kun je op een zonnige vensterbank leggen. Daar blijven ze lang goed als je ze af en toe omdraait.

 

Stamppot andijvie

  • 1 kg. aardappels
  • 500 gram andijvie
  • Zakje pittige geraspte kaas
  • Een beetje melk
  • Nootmuskaat

Schil de aardappels en kook ze. Maak de andijvie schoon: kijk of er geen slakken in zitten. Snij ze dan in smalle reepjes en was ze een paar keer in een grote bak water, zodat ook al het zand eruit is.

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af, en stamp je ze door elkaar . Je kunt en beetje melk toevoegen om het lekker smeuïg te maken, en wat nootmuskaat voor de smaak. Voeg pittige geraspte kaas toe. Roer op het laatst de andijvie door de stamppot, zo dat de groente nog wat knapperig blijft.

Eet smakelijk!

Kleine diertjes in de winter

Er zijn verschillende trucs om de winter te overleven. Oorwurmen, lieveheersbeestjes en veel piepkleine diertjes kruipen diep weg tussen de bladeren. Ook overwinteren ze in oude bloemstengels. In het voorjaar, als het warmer wordt, komen ze weer te voorschijn.
Vaak overwinteren de eieren. Bijvoorbeeld van spinnen, allemaal bij elkaar in een ’eikapsel’. De meeste vlinders overwinteren ook als eitje, rups of pop. Enkele soorten overwinteren als vlinder, zoals kleine vos en dagpauwoog. Die kruipen graag weg op zolder of in schuurtjes.
Om te overwinteren zijn schuilplekjes dus hard nodig. Laat een laag blad op de grond liggen en knip uitgebloeide stengels pas in de lente af. Een stapeltje stenen of dakpannen geeft extra schuilgelegenheid. De kleine diertjes zullen je dankbaar zijn.

 

Help de vogels de winter door!

’s Winters hebben veel vogels het slecht. Niet alleen is het dan erg koud, ook vinden ze soms niet genoeg voedsel. Heel wat vogels trekken daarom in de herfst naar warmere streken. Maar er blijven er ook heel wat hier en bovendien hebben we ook nog wintergasten uit het noorden en oosten, dus je mag de vogels ’s winters best een handje helpen.
Ruim je tuin in het najaar niet al te netjes op: knip niet alle uitgebloeide bloemen weg , maar laat ook wat staan, zodat er zaad in kan komen. Vinken en putters en sommige meesjes komen het zaad graag uit de planten peuteren.
Vogels zie je ook vaak scharrelen tussen de afgevallen bladeren. Op zoek naar de beestjes die zich er verscholen hebben. Slakjes, rupsjes, larven en insecten: voor de vogels zijn het allemaal lekkere hapjes.
Het is heel goed als je bomen en struiken hebt waar bessen aan komen, zoals bijvoorbeeld een lijsterbes, sierappel, vuurdoorn, Gelderse roos, krentenboompje of kardinaalsmuts.Veel vogels snoepen hier graag van.
Sommige vruchten zijn eerst nog hard en helemaal niet lekker, maar als het gevroren heeft worden ze zacht en dan worden ze maar wat graag gegeten. Dat is mooi geregeld door de natuur, vind je niet? Zo zijn er de hele winter door nog eetbare bessen te vinden.
En natuurlijk help je de vogels ook heel goed door pindaslingers en vetbollen en zaadsilo’s op te hangen. Voor het raam natuurlijk, dan kun je ze van dichtbij goed bekijken.

Kijk voor meer informatie over vogels op www.vogelbescherming.nl