Sluit je aan

Planten

De juiste planten kiezen voor je (sier)tuin is heen hele kunst. Ga goed voorbereid naar een tuincentrum of kwekerij, want uit het enorme aanbod is het daar lastig kiezen. Dat kan tot teleurstellingen leiden. De verleiding is bijvoorbeeld groot om alleen die planten te kiezen die op dat moment in bloei staan, met als resultaat dat de tuin er de rest van het jaar kaal uit blijft zien. Of je neemt planten mee die het op je tuingrond helemaal niet willen doen. Of je verkijkt je op de grootte van de struikjes die je koopt, met als risico dat de tuin je na verloop van tijd letterlijk boven het hoofd groeit.

Het is dus slim je voor te bereiden. Koop een goed plantenboek, of haal boeken uit de bibliotheek en ga er eens rustig voor zitten. Winteravonden zijn daar bij uitstek geschikt voor. Het is ook handig om catalogi te bestellen bij diverse kwekers.

Bij het maken van keuzes zijn de volgende overwegingen van belang:

Hoeveel tijd heb je beschikbaar?
Een tuin met vaste plantenborders en veel eenjarigen is iets voor de echte, actieve plantenliefhebber. Wilt je vooral vanuit de stoel genieten van de natuur om je heen, dan zijn bomen en heester met een onderbeplanting van bodembedekkers een betere keus. Hou er rekening mee dat hagen gesnoeid moeten worden, en datzelfde geldt voor dakplatanen of leilinden.

Welke grondsoort heb je?
Kies hierbij die planten die het er makkelijk doen. Zet op kleigrond bijvoorbeeld liever geen Rhododendrons en coniferen, die liever in wat zuurdere bosgrond groeien. Vochtminnende planten zijn beslist geen goed keus wanneer je op droge zandgrond tuiniert.

Hoeveel licht zullen de planten krijgen?
Zijn de standplaatsen in de zon, schaduw of half schaduw (een beperkt aantal uren zon per dag of gefilterd licht)? Hou niet alleen rekening met de slagschaduw van gebouwen, maar ook met bomen en grote struiken in de buurtuinen en in je eigen tuin.

Hoeveel ruimte heb je in de tuin?
Een notenboom is een prachtige boom, maar vooral voor bij boerderijen of in parken. Kies voor je tuin liever een lijsterbes, (sier)appeltje of andere kleiner blijvende boom. Ook bij het kiezen van struiken is het van belang de uiteindelijke omvang in de gaten te houden: veel heesters worden binnen een paar jaar al gauw 2 à 3 meter hoog. Maar er bestaan ook kleiner blijvende soorten. En bij vaste planten is er uiteraard ook een enorme variatie in grootte.

Wat biedt de plant?
Qua bloei, maar ook qua mooi gevormd blad gedurende het jaar? Heeft hij daarnaast nog meerwaarde in de vorm van zaaddozen, bessen of noten,  kleurig herfstblad? Is de plant wintergroen? Denk ook aan kruiden, waarvan je kunt oogsten. Welke extra’s biedt een plant voor de fauna in de tuin? Denk ook aan bollen en knollen die al in het vroege voorjaar kleur aan uw tuin geven. Een- en tweejarige planten geven langdurige bloei, vaak tot diep in de herfst.

Heel wat zaken om rekening mee te houden bij het maken van een beplantingsplan. Maar uiteindelijk wordt het hierdoor makkelijker om een keuze te maken, waarbij nog voldoende ruimte is voor je persoonlijke voorkeuren.

Planten kweken

Zaden kopen of ruilen