Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Planten kweken

In tuincentra en kwekerijen vinden we een uitgebreid aanbod aan bomen, struiken en vaste planten en in het voorjaar bovendien een grote keus aan eenjarige perkplanten. Weliswaar een snelle manier om uw tuin te vullen, maar ook een kostbare. Veel bomen en struiken zijn niet makkelijk zelf op te kweken, zeker als het gaat om geënte exemplaren, maar veel planten kunnen we gelukkig ook goed zelf zaaien, stekken, of op een andere wijze vermeerderen.

Opkweken

Zelf uw planten uit zaad opkweken kan erg leuk zijn. Voor relatief weinig geld koopt u zakjes zaad van vaste planten, een- of meerjarigen, waaruit u heel wat exemplaren kunt opkweken en waarvan u zelfs kunt uitdelen aan uw medetuiniers. Wel is het een arbeidsintensieve hobby, waar u bovendien ruimte voor moet hebben. Veel planten zijn rechtstreeks in de grond op zaaibedjes te kweken. Maar andere planten, afkomstig uit warmere streken, moeten op een warme, lichte plek in huis voor gezaaid worden. Beschikt u over een al dan niet verwarmde kas, dan is er uiteraard veel meer mogelijk.

Voor de tuinier met minder tijd of niet zulke groene vingers is er goed nieuws: planten in uw tuin zaaien zich gelukkig ook vaak spontaan uit. Het voordeel is dat de zaailingen vooral die plekjes kiezen, waar ze het goed doen. De kunst is dan om de zaailingen in een vroeg stadium te herkennen, zodat u ze niet als onkruid uitwiedt. Herkent u zaailingen niet direct, geef ze dan het voordeel van de twijfel en laat ze nog even staan tot u zeker weet waar u mee te maken hebt. Zo krijgt u talloze plantjes van akelei, ijzerhard, vingerhoedskruid en vele andere soorten gewoon cadeau. En krijgt uw tuin bovendien een heel natuurlijk uiterlijk.

Behalve zaaien kunt u veel planten ook vegetatief vermeerderen: van een plant snijdt u delen los, die vervolgens een eigen leven gaan leiden, maar wel met de eigenschappen van de moederplant.

Zo kunt u veel vaste planten vermeerderen door ze te scheuren. U kunt een grote uitgegroeide pol eenvoudigweg in een aantal stukken scheuren en opnieuw uitplanten, maar ook de kluit uiteen halen tot op losse scheuten met wortels en één knop. Zo kunnen planten als Hosta’s, bepaalde tuingeraniums, Heleniums, asters, margrieten, maar ook allerlei kruiden zoals dragon, marjoraan, mierikswortel, lavas en bieslook betrekkelijk eenvoudig vermeerderd worden. Van een volwassen plant kunt u zo gemakkelijk meer dan 10 of 20 nieuwe planten maken. Doe dit in voor- of najaar, dan slaan de jonge plantjes gemakkelijk aan.

Planten zoals aardbeien,maar ook maagdenpalm of gele dovenetel kunt u vermeerderen via uitlopers. Wanneer de uitlopers wortels gevormd hebben kunt u ze lossnijden van de plant en een nieuwe plek geven. Om het bewortelen te vergemakkelijken kan het nuttig zijn de uitlopers met een beugeltje van ijzerdraad of met een steen te fixeren op de grond.

Stekken

Veel houtachtige gewassen en kruidachtigen zijn vaak goed te stekken. U weet ongetwijfeld hoe makkelijk stekjes van planten als vlijtig liesje, fuchsia maar ook klimop wortelen in water.

Kruidachtige kopstekken kunt u echter ook heel goed laten wortelen in zandige aarde. Knip topjes met minimaal 4 bladeren of bladparen en steek ze, op afstanden van 3 cm. in een potje zandige aarde. Bewater de aarde zo dat de grond zich goed sluit rond de stekken en zet het potje onder een plastic zakje weg op een warme plaats. Na enige tijd zijn er voldoende wortels gevormd en kunnen de nieuwe plantjes uitgepoot worden. Veel kruiden (dragon, lavendel, hysop, wijnruit, tijm, enz.), maar ook vaste planten als kattenstaart, bergamotplant, munt, spoorbloem, duifkruid en vetkruid kunnen zo vermeerderd worden.

Houtgewassen zijn heel goed te vermeerderen via houtige stekken. Deze worden in het najaar na de bladval gesneden van rijpe eenjarige scheuten. Snijdt de bovenkant van de stek recht af en de onderzijde schuin. Zet de stekken diep in de grond, maar zo dat er nog 2 à 3 knoppen boven de grond uitsteken. In de vochtige grond ontwikkelen zich in het voorjaar de wortels en nieuwe scheuten.

Aan het eind van de zomer kunnen we de nieuwe struikjes op een definitieve plek uitplanten.

Op deze manier kunnen druif, aalbes, wilde roos, boerenjasmijn, vlinderstruik en vele andere houtige gewassen vermeerderd worden.