Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Plantkeuze

Het kiezen van de juiste planten voor uw (sier)tuin is een hele kunst. Ga niet onvoorbereid zomaar naar een tuincentrum of kwekerij. Uit het enorme aanbod is het daar lastig kiezen. Bovendien leidt dit tot teleurstellingen. De verleiding is daarbij groot om er alleen die planten te kiezen die op dat moment in bloei staan. Zodat de tuin er de rest van het jaar kaal uit blijft zien. Of u neemt planten mee die het op uw grond helemaal niet willen doen. Of u verkijkt zich op de grootte van de struikjes die u koopt, zodat de tuin u na verloop van tijd letterlijk boven het hoofd groeit.

Enige voorbereiding is dus gewenst. Koop een goed plantenboek, of haal boeken uit de bibliotheek en ga er eens rustig voor zitten. Winteravonden zijn daar bij uitstek geschikt voor. Het is ook handig om catalogi te bestellen bij diverse kwekers.

Bij het maken van keuzes zijn de volgende overwegingen van belang:

 • Hoeveel tijd hebt u beschikbaar?

  Een tuin met vaste plantenborders en veel eenjarigen is iets voor de echte, actieve plantenliefhebber. Wilt u vooral vanuit de stoel genieten van de natuur om u heen, dan zijn bomen en heester met een onderbeplanting van bodembedekkers een betere keus. Houdt er rekening mee dat hagen gesnoeid moeten worden, en datzelfde geldt voor dakplatanen of leilinden.

 • Welke grondsoort hebt u?

  Kies hierbij die planten die het er makkelijk doen. Zet op kleigrond bijvoorbeeld liever geen Rhododendrons en coniferen, die liever in wat zuurdere bosgrond groeien. Vochtminnende planten zijn beslist geen goed keus wanneer u op droge zandgrond tuiniert.

 • Hoeveel licht zullen de planten krijgen?

  Hebt u zon, schaduw of half schaduw (een beperkt aantal uren zon per dag of gefilterd licht) Houdt niet alleen rekening met de slagschaduw van gebouwen, maar ook met bomen en grote struiken in de buurtuinen en in uw eigen tuin.

 • Hoeveel ruimte hebt u in de tuin?

  Een notenboom is een prachtige boom, maar vooral voor bij boerderijen of in parken. Kies voor uw tuin liever een lijsterbes, (sier)appeltje of andere kleiner blijvende boom. Ook bij het kiezen van struiken is het van belang de uiteindelijke omvang in de gaten te houden: veel heesters worden binnen een paar jaar al gauw 2 á 3 meter hoog. Maar er bestaan ook kleiner blijvende soorten. En bij vaste planten is er uiteraard ook een enorme variatie in grootte.

 • Wat biedt een plant ons?

  Qua bloei, maar ook qua mooi gevormd blad gedurende het jaar? Heeft hij daarnaast nog meerwaarde in de vorm van zaaddozen, bessen of noten , kleurig herfstblad? Is de plant wintergroen? Denk ook aan kruiden, waarvan u kunt oogsten. Welke extra’s biedt een plant het voor de fauna in de tuin? Denk ook aan bollen en knollen die al in het vroege voorjaar kleur aan uw tuin geven. Een- en tweejarige planten geven langdurige bloei, vaak tot diep in de herfst.

Heel wat zaken om rekening mee te houden bij het maken van een beplantingsplan. Maar uiteindelijk wordt het u hierdoor makkelijker om een keuze te maken, waarbij nog voldoende ruimte is voor uw persoonlijke voorkeuren.