Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Scharrelhoekjes

Vaak blijven er in de tuin hoekjes over waar niet direct een bestemming voor is. De lastige plekken in de schaduw bijvoorbeeld, of de drogere plekken onder bomen. Dit soort plekken kunt u benutten als scharrelhoekjes voor allerlei kleine dieren en als biotoop (leefmilieu) voor andere organismen.

Een paar ideeën:

  • Laat hier en daar brandnetels, grassen en andere kruiden staan als waardplanten voor vlinders.

  • Leg takkenbossen onder bomen of tussen struiken als scharrelplek voor egels, vogels en andere kleine dieren.

  • Laat onder bomen en tussen struiken het herfstblad liggen: met name vogels vinden hier ’s winters nog alles van hun gading: spinnetjes, slakjes, enz. Amfibieën vinden er overwinteringplekken, egels gebruiken het blad als vulling voor hun nest.

  • Maak van wat overgebleven bestratingmateriaal of puin een bergje stenen. Amfibieën zoeken schuilplekjes hieronder en vinden er een beschutte plek om te overwinteren. Ook paalde spinnen vinden een plekje tussen de stenen en nuttige insecten als pissebedden en duizendpoten houden zich graag op in de vochtige grond eronder. Zelfs overwinterende vlinders kunnen tussen de stenen een goed plekje vinden.

  • Leg her en der oude boomstronken in de tuin: hierop leven weer tal van organismen, zoals allerlei kleine diertjes, maar ook mossen en natuurlijk schimmels, die bijdragen aan de vertering van het hout en ook nog eens zorgen voor de prachtigste paddenstoelen.

  • Op een zonnig plekje kunt u een ‘bijenblok ’ophangen. Hiermee verschaft u solitaire bijtjes nestgelegenheid. Neem een houten blok, waarin u op willekeurige afstanden ca. 4 cm. diepe gaatjes met een diameter tussen 2 en 12 mm. boort. In het voorjaar zwermen er talloze bijtjes rond. In de gaatjes leggen ze eitjes, voorzien deze van een hoeveelheid voedsel (stuifmeel) en metselen daarna de gaatjes met klei dicht. De larven hebben zo een beschermd plekje om groot te groeiende en te verpoppen. De nieuwe bijtjes vliegen vaak pas het volgend voorjaar uit..

  • Plaats ook eens een hommelkastje op een rustig, plekje waar u niet veel komt. Het kastje mag niet in de volle zon staan en ook niet te vochtig. Graaf hem een beetje in, zo dat de vliegopening net vrij blijft. Vul de kast met wat stro of wol.

  • Zorg tussen heesters en bomen voor een onderbegroeiing van laagblijvende heesters of bodembedekkers. Allerlei nuttige diertjes vinden er een onderkomen.

  • Een bergje stenen, wat overgebleven bestratingmateriaal of metselstenen.