Sluit je aan

Sport

Basketbalveldje
Een officieel basketbal­ veld mag wel, maar hoeft niet, zolang er niet echt in wedstrijdverband gespeeld wordt. Meestal kan volstaan worden met één basket voor werpoefeningen. Benodigd zijn dan een staander, een bord en een ring met korfnet. Het multiplexbord dient bevestigd te zijn aan de verzinkt stalen staander.

Volleybal
Kan voor basketbal nog een 'half ‘veld aangelegd worden, voor volleybal is een echt veld nodig van 9 bij 18 meter. Er moet in de buurt een plaats zijn om het net op te bergen. Daarom is het verstandig om het veld niet ver van het verenigingsgebouw te projecteren. De palen voor het net kunnen gefundeerd worden. Eventueel kan een palenset ook uitneembaar zijn. Het is niet ongebruikelijk dat in de zomer in sommige dorpen of wijken een 'straat­ volleybaltoernooi' plaats vindt. Een ideale kans om zoiets op het tuinenpark plaats te laten vinden. Een variant op het gewone volleybalspel is 'beachvolleybal', dat door twee ploegen van ieder twee spelers op zand (vrij van schelpen en stenen) gespeeld wordt.

Tafeltennis
Een spelletje tafeltennis (of ping pong zo je wilt) in de open lucht spelen en na afloop de tafel gewoon buiten laten staan. Dat kan, als de tafel bijvoorbeeld op een sierbetonnen sokkel staat en het tafelblad van beton of gepolijste natuursteen is. Het netje is van geperforeerd staalplaat gemaakt dat wel bestand moet zijn tegen vandalisme en roestvorming. De afmetingen van een tafeltennistafel zijn 274 cm bij 152.5 cm. Er zijn ook tafels in de handel waarmee zes spelers tegelijk of in paren met een of meer balletjes kunnen spelen.

Street Workout
Street Workout heeft ernom aan populariteit gewonnen. In de buitenlucht, alleen of in groepjes, sporten. Een tuinenpark vormt een prachtig decor voor deze vorm van sporten. Hiermee worden ook jongere bezoekers aangetrokken. Op een ondergrond van bijvoorbeeld zand plaats je de toestellen. Het beheer en onderhoud is gelijk aan die van speeltoestellen.

Wandelclubs
In heel veel gemeenten worden avond­vierdaagsen georganiseerd. Er zijn ook plaatselijke wandelverenigingen die tochten organiseren ter voorbereiding van grote evenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Is het geen leuke onderbreking als de wandelroute voor deze langeafstandlopers over het tuinenpark loopt?

Dammen en schaken
Dammen en schaken zijn denksporten, die niet per definitie binnenshuis gespeeld hoeven te worden. Maar hoe krijg je mensen nou zo ver dat ze schaakbord en stukken, tafel en stoelen meenemen naar het tuinenpark? Door ze alvast veel sjouwwerk uit handen te nemen en een schaak- en of damtafel met zitjes in het sport- en spelassortiment van het tuinen­park op te nemen. Behalve een zitsetje, waar het tafelblad ter grootte is van het speelbord, kan ook een grote ronde gepolijste betonnen tafel overdacht worden die op een voet staat. Naar keuze kan een blad voor schaken of dammen ingelegd
worden.

Voor wie het groot aan wil pakken is er ook gelegenheid tot de inrichting van een maxi-dam of schaakveld Dat kan heel makkelijk door middel van de aanleg van bijvoorbeeld rode en gele tegels volgens het schaak of dambordpatroon. Een schaakveld bestaat uit 8 bij 8 vlakken; een dambord officieel uit 10 bij 10 vlakken.

Jeu de boules
Kenners hebben het meestal over pétanque, onderdeel van het Jeu de Boules spel dat in Nederland verreweg het meest wordt gespeeld, soms als 'leuke' bezigheid, soms als topsport.

Pétanque wordt gespeeld met een aantal metalen ballen (boules) en een klein houten balletje (butje). Niet verplicht maar wel erg handig is een meetlat en een tellertje voor de punten. Vrijwel altijd wordt het in teamvorm gespeeld, maar men kan het ook met z'n tweeën doen. Het kan op verschillende soorten terrein worden gespeeld, maar de beste opper­vlakte wordt gevormd door los gestort en licht aangewalst fijn grind of een fijne steenslag.

Een goede drainage is wel gewenst. Het terrein hoeft niet perfect vlak te zijn: onregelmatigheden vormen een essentieel onderdeel van het spel. 

Bij voorkeur moet het wedstrijdterrein worden omringd door een pad van 1.80 meter breed, zodat het ook voor rolstoelers bereikbaar is.