Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Vogels

GroenlingEen tuin zonder vogels is nauwelijks voor te stellen. Afgezien van hun functie in het ecologisch systeem genieten we van hun zang en verlevendigen ze de tuin. Door te zorgen voor voedsel, water, bescherming en nestgelegenheid kunt u steeds meer soorten vogels in uw tuin aantreffen.

Met voedsel bedoelen we niet direct het voeren in de winter met vetbollen, pindaslingers e.d., hoewel dit zeker zinvol is. Veel beter is het om uw tuin zo in te richten dat de vogels zelf er voldoende zaden, bessen en insecten vinden.

Laat uitgebloeide planten in het zaad schieten en knip ze voor de winter niet af, maar laat de uitgebloeide stengels staan voor de vogels, die er het zaad uit komen pikken. 

Planten als teunisbloem, dropplant, zonnebloem leveren volop zaad. Maar vooral allerlei wilde planten zijn een goede voedselbron. U zult putters, groenlingen, vinken en mezen hiermee naar uw tuin lokken.

Zonnenbloem

Plant besdragende struiken als lijsterbes, vuurdoorn, Gelderse roos, liguster en krentenboompje, maar ook klimmers als klimop en kamperfoelie. Merels, roodborstjes, en lijsters doen zich eraan te goed. In de winter kunnen zelfs kramsvogels en pestvogels hierop af komen.

Een boom in de tuin waarderen de vogels als uitkijkpost en als plek om in te vluchten bij gevaar. 
Dichte, eventueel stekelige struiken, hagen en coniferen, maar ook klimplanten als klimop bieden bescherming en zijn favoriet als nestelgelegenheid.

De holenbroeders onder de vogels kunt u helpen door het ophangen van nestkastjes. In het tuincentrum of bij de vogelbescherming vindt u allerlei soorten kastjes voor de verschillende vogels.

Indien u in de tuin ook nog op een rustige plaats een waterschaal zet, of misschien zelfs een vijvertje inricht, biedt u de vogels tevens drinkgelegenheid en kunt u genieten van dagelijks badderende vogels.