Sluit je aan

Natuurlijk

Vragen en antwoorden

Wanneer de temperatuur beneden de 10 graden komt, gaan egels op zoek naar een plek waar zij hun winterslaap kunnen houden. Het is een goed idee om ze een handje te helpen bij het vinden van een goede overwinteringsplek. Een egelhuis is niet zo moeilijk om te maken en staat nog leuk ook. Peter Kouwenhoven maakte voor ons deze bouwtekening.

Er is uitgegaan van tuinplanken van ongeveer 12 cm breed. De pijp en het plankje ín de kist dienen om insluipers zoals katten tegen te gaan. Op het dak kun je een stukje dakleer bevestigen om hem extra goed waterdicht te maken. Voor nog geen 10 euro is je egel onder dak! Zet de kist op een beschutte plek. Wat takken eroverheen helpt eventueel ook tegen het inregenen, en bovendien ter isolatie. De egel vult zijn huis zelf met dorre bladeren.

Het beestje op de foto is een larve van een lieveheersbeestje. Dit is een nuttig diertje voor de tuin. In Nederland komen ca. 60 soorten voor. Een aantal soorten is zeer algemeen, een aantal zeldzaam. Veel soorten voeden zich met bladluizen. De kevers zelf, maar vooral hun larven kunnen grote hoeveelheden luizen verorberen. Er zijn ook soorten die van bepaalde plantenschimmels leven, zoals meeldauw. Dankzij hun voorkeur voor luizen en mijten en hun vraatzucht zijn enkele soorten al een aantal jaren van economisch belang doordat ze ingezet worden in de kasteelt bij bestrijding van plagen. Het aantal stippen zegt niets over de leeftijd van het beestje, maar is kenmerkend voor een soort.

larve lieveheersbeestje.jpg

Hier kun je de vleermuizen zoekkaart van de Zoogdiervereniging download. Meer informatie over de Zoogdiervereniging vind je op hun website.

Groentjes: infosheets