Sluit je aan

Ziekten & plagen

Vragen en antwoorden

Mieren zijn nuttige dieren, dus tenzij je er echt last van hebt, is bestrijding niet het eerst waar je aan denkt. Gestoken worden is echter ook geen pretje, vandaar hierbij toch een paar bestrijdingstips: kokend water in de nesten gieten; brandnetelgier of andere sterke kruidengier in de nesten en op de looppaden gieten; gewone bakkersgist neerleggen, vermengd met een gelijk deel suikerstroop en enkele druppels water. De mieren nemen dit mee naar hun nest. Uiteindelijk sterft het nest uit.

Om een volgend seizoen een mierenplaag te voorkomen, is het goed te weten hoe mieren ‘werken’. In het voorjaar komen de eerste mieren, de zogenaamde verkenners, buiten. Als deze verkenners voedsel vinden, nemen ze informatie hierover mee naar het nest. Een volgende serie mieren bezoekt vervolgens diezelfde plek ook weer, want daar valt immers wat te halen. Hoe minder ze dus in het voorjaar van hun gading vinden, hoe minder ze die plek dus weer zullen bezoeken. Andere manieren om mieren te voorkomen: tomatenblad, lavendel, marjolein, tijm of boerenwormkruid uitleggen, of als (rand)beplanting gebruiken. Mieren verjagen kan door kervel of kruizemunt te planten, witte peper te strooien op de looppaden van de mieren, knoflook uit te strooien of restjes koffiedik of koude koffie.

Slakken zijn in zekere zin, als opruimers in de tuin, nuttige dieren. Maar vaak vormen ze ook een lastig probleem waar wij helaas ook niet dé oplossing voor hebben. Een relatief eenvoudige manier om slakken (deels) kwijt te raken is door ze te lokken met stukjes rauwe aardappel, pompoen, courgette, tomaat of fruit. Leg deze stukjes bij voorkeur onder kool- of rabarberbladen, vochtige zakken, dakpannen of planken. De slakken komen op de voor hun smakelijke hapjes af en zijn dan gemakkelijk te vangen en af te voeren. Potjes met bier ingraven is ook een veel gebruikte methode. Mengsels met een gistoplossing, suikerwater of melk zouden hetzelfde effect moeten hebben. Het legen van de bierpotjes is een hele klus en helaas vallen ook bijvoorbeeld loopkevers en andere insecten makkelijk in de slakkenval. Waarom slakken op het bier af komen is ons niet bekend. Men zegt wel dat het puur de lucht is waar ze op reageren. Voordat ze er erg in hebben vallen ze vervolgens in het potje, een wisse dood tegemoet.

Slakken zijn bepaald niet gek op scherp materiaal en daarom kan het strooien van een rand kalk, scherp zand, sparrennaalden of zaagsel de redding betekenen (voor een deel) van uw planten. Andere hindernissen voor slakken kun je opwerpen door rondom de meest kwetsbare planten een opstaande rand aan te brengen. Voor jonge plantjes kan dit een opengesneden plastic fles zijn, voor wat grotere planten kun je denken aan dunne stroken stevig plastic die je rondom de plant plaatst. Koperen ringen van Kopersporen worden ook wel aanbevolen. De ringen zouden een electrische lading hebben, waar de slak een hekel aan heeft.

Escar-Go van Ecostyle is ook een middel dat je kunt inzetten. De werkzame stof is ijzerfosfaat. Het nuttigen van deze stof betekent voor slakken de dood, maar levert geen gevaar op voor andere dieren in de tuin, zoals egels, vogels en padden. Overigens zijn laatstgenoemde dieren de natuurlijke vijanden van de slak. Het kan daarom geen kwaad om plekken in je tuin te creëren waar juist deze dieren zich thuis kunnen voelen. Een laatste mogelijke oplossing die wij nog willen noemen, is het gebruik van het biologische bestrijdingsmiddel Brimex. Het gaat in dit geval om nematoden die de slak binnendringen en doden. Deze nematoden werken het best bij een bodemtemperatuur van 15 graden Celsius. De maanden oktober in het najaar en maart of april in het voorjaar zijn in dat verband de meest geschikte maanden om het middel toe te passen Zie voor meer informatie: Groentje "Slakken”.

Het pyrethrumextract is in de handel onder o.a. de naam Spruzit van Ecostyle. Dit wordt gemaakt van Pyrethrumplanten die voorkomen in Afrika en Zuid Amerika. In het Nederlandse klimaat geteeld, bevatten deze planten vele minder pyrethrum. Voor zover ons bekend wordt er in Nederland dan ook door tuinders geen pyrethrumextract zelf gemaakt.

Groentjes: infosheets