Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Water in de tuin

Heeft u de ruimte, dan is het aardig om een vijver of paddenpoel aan te leggen. Dit geeft uw tuin een nieuwe dimensie. Het spiegelende wateroppervlak doet uw tuin groter lijken en ziet er bovendien elk seizoen weer anders uit.

Maar vooral haalt u met een vijver een heel nieuwe wereld uw tuin binnen. Libellen bezoeken uw tuin om er hun eitjes onder het wateroppervlak te leggen, u maakt kennis met allerlei kleine waterbeestjes, zoals bootsmannetjes en schrijvertjes en waterslakjes, kikkers en padden bevolken binnen de kortste tijd uw tuin en ook vogels zoeken graag de vijver op. En zelfs de egel kan er komen drinken.

Zorg in elk geval voor een stukje glooiende oever, zodat een in het water belande egel er weer uit kan kruipen. Ook een vijvertrapje (een plankje met daarop wat latjes) dat u aan de rand van de vijver bevestigt kan hiervoor nuttig zijn.

Om uw vijverbewoners ook in de winter voldoende overlevingskansen te bieden houdt u het beste een minimale diepte van 100 cm. aan. Zet in de paddenpoel geen vissen uit, want die verorberen binnen de kortste tijd alle dikkopjes. Bovendien heeft een vijver waarin vissen gehouden worden veel meer onderhoud nodig.

U kunt uw vijver beplanten met een variatie aan waterplanten. Maar zorg vooral voor genoeg zuurstofplanten.. Deze zijn onontbeerlijk voor een goede evenwichtige vijver en een goed milieu voor de waterdieren.

Is er geen ruimte voor een vijver, dan biedt een ton of kuip met water ook heel leuke mogelijkheden om het element water naar uw tuin te halen. En zeker voor waterdrinkschalen voor de vogels is altijd wel een plekje te vinden.