Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Zelf composteren

Compost is een uitstekende basisbemesting en op de koop toe nog natuurvriendelijk ook. Maar pas een echt koopje is zelfgemaakte compost. Het is namelijk gratis, want je maakt het van groente-, fruit- en tuinafval.

Compostvat

Als je alleen je afval van je eigen tuin en eventueel de keuken wilt composteren, kun je dat in een vat doen. Die zijn kant-en-klaar te koop, soms zelfs van gerecycled plastic. Doe-het-zelvers kunnen ook van bijvoorbeeld oud ongeverfd hout of wilgentenen een compostplaats in elkaar knutselen.

Succesvol composteren

De weg naar succesvol composteren is dat je afval van verschillend materiaal gebruikt. Dat is ten eerste koolstofhoudend (droog) spul, zoals - versnipperd - snoeihout, stro en ook wel hooi. Op de tweede plaats is het stikstofrijk materiaal, zoals gras en vers tuinafval. Een goede variatie van die twee stoffen bevordert de broeiwerking en zorgt voor de juiste verhouding van zuurstof en vocht in de compost. Als u in het voorjaar een compostplek hebt ingericht, zult u nu merken dat het razendsnel gaat met de aanvoer van materialen: gras, onkruid, mislukte oogsten, het kan allemaal op de hoop. Als de hoop ongeveer 1 m³ groot is, kunt u beter een tweede compostplek in gebruik nemen. Laat de eerste hoop rusten en dek hem eventueel af met compostdoek.

Problemen bij het composteren

Ruikt de compost in de bak of het vat zuur, en zie je er bovendien fruitvliegjes op, dan heb je teveel bladgroente of bijvoorbeeld citrusvruchten gebruikt. Dan loop je de kans dat er ammoniak ontstaat. Meng daarom wat grof materiaal als stro door de compost of gebruik wat kalk.

Als de compost maar niet warm wil worden, is vaak de oorzaak dat er te weinig zuur materiaal aanwezig is. Het is meestal niet nodig om een compostversneller in te zetten. Een beetje oude compost in het vat of de bak toevoegen werkt net zo goed.