Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Zoogdieren

De egel is een gezellige scharrelaar, die zich vooral in schemer laat zien. Hij is niet zo op zijn hoede als veel andere zoogdieren, omdat hij zijn persoonlijke bescherming heeft in de vorm van zijn stekels. Dit werkt helaas ook in zijn nadeel: heel wat egels vallen als slachtoffer in het verkeer.

De egel kan daarom zeker wat hulp gebruiken. Zorg dat de egel toegang heeft in uw tuin, door de schutting niet tot op de grond door te laten lopen, of in ieder geval enkele poortjes open te houden.
Maak wat takkenbossen op rustige hoekjes in de tuin, als schuilplaats maar ook als plek om zich voort te planten.

’s Winters houdt de egel een winterslaap. Een egelhuisje van hout is dan beslist onvoldoende. Een flinke berg takken van zeker een meter doorsnee, afgedekt met graszoden biedt een veel betere bescherming. De egel sleept zelf veel dor blad naar zijn nest voor een nog betere isolatie.

Zet nooit schoteltjes met melk neer: ze worden er ziek van. Laat de egel zijn kostje bij elkaar scharrelen in de tuin: hij helpt u van een massa slakken af.

Takkenril

Een takkenril is een wal van takkenbossen, vaak bij elkaar gehouden tussen twee rijen in de grond geslagen palen. Hierin vinden niet alleen de egel, maar ook allerlei andere zoogdiertjes, zelfs bepaalde roofdiertjes als marterachtigen, een schuilplaats.

Een takkenril zal voor de meeste particuliere tuinen geen optie zijn, maar hebt u op uw tuinpark ruimte over, dan kunt u met een takkenril de diervriendelijkheid van uw park beslist verhogen. Niet alleen zoogdieren maar ook veel vogels vinden hier scharrel- en nestgelegenheid.